West meets east: This Rhode Island home looks plucked off the California coast

Even though they adored the 1950s observe dwelling they remade with Cali amazing fashion, it is no shock that Ashley and Josh Cullion jumped at the chance to offer it and acquire 5.6-acres of a previous dairy farm just down the avenue. Ashley, just after all, is a landscape architect, and Josh a authentic estate broker with a penchant for design and style. “The land spoke to us the minute we stepped foot on it,” claims Ashley Cullion, of the pastoral plot that sits along a tidal river in Warwick, Rhode Island.

The pair engaged Estes Twombly + Titrington Architects to structure a modern-day solitary-tale home with uncomplicated obtain to outside dwelling room. “A one-degree dwelling was critical to receiving a potent, seamless connection between the interior and the patio,” Ashley Cullion explains.

Architect Adam Titrington comprehended their concentrate. The reduced-slung home, which is scarcely perceptible from the highway, has a flat roof, horizontal ipe siding, and zero embellishment. The front facade’s outsized home windows appear straight through the property to the wooded landscape. Flooring-to-ceiling glass on the back aligns with a bluestone patio that measures down to the pool. “They weren’t hunting for a assertion exterior,” Titrington says. “They wanted the property to meld with the environment.”

Established deep into the large amount on the web-site of an aged barn that was terraced into the gently sloping hillside, the dwelling requires edge of the river views, which are noticeable from each individual south-dealing with place. Ashley Cullion planted masses of prairie dropseed all around the property as a nod to the coastal farmland. The grasses also support changeover the garden bordering the patio to the meadows past it. “The meadow stands tall into early wintertime then patinas, shifting to a straw colour,” Josh Cullion says. “The birds really like it they consume the seeds and dangle out in there and enjoy.”

Ipe siding was mounted as a rain monitor, which indicates that it sits absent from the developing to act as a climate-resistant barrier.warren jagger

Titrington’s layout was also educated by the couple’s desire for an open flooring system that back links to the patio as effectively as their flavor for blending New England coastal with modern day California architecture. “The residence is broken into a collection of linked pavilions, with a considerable central terrific area and different bedroom wings,” Titrington states. Ended up it not for the passageways that connect the principal place to the bedrooms on both side of it — enclosure essential for New England winters — the bedrooms would be distinct structures. “The house would seem like it could be in California, but for the reason that it’s New England, anything is connected,” Titrington says. The set up also gives privateness for the bedrooms and possibility for more corner windows.

As with the exterior, Titrington minimal the substance palette on the inside. There are maple floors and cabinets, sugar pine trims, and pine window frames, all finished in a minimal-VOC matte complete. “The customers to begin with mentioned white oak, but maple is the natural way lighter,” he says. White plaster partitions enhance the Zen sensibility that the Cullions grew to become drawn to for the duration of a visit to Japan.

The few, who have a son named Leo, entertain frequently so an open thought was significant. “We wanted the living room, dining area, and kitchen to be the nucleus,” Ashley Cullion claims. Titrington divided the airy space with 11-foot ceilings into horizontal bands, which run perpendicular to the wall of plate glass windows and massive slider that hook up the place to the patio.

A kitchen with box-like cabinetry and a no-nonsense stainless metal backsplash and countertops anchors 1 stop of the home. A scarcely-there linear light fixture is suspended around the island and an elliptical white pendant glows above a up to date powder-coated aluminum table. A crafted-in floating console extends from the kitchen area along the front-going through wall, dipping beneath the European tilt-and-transform home windows, and dips yet again to form a bench that turns the corner toward the wood stove. “We want wooden stoves about masonry fireplaces for the reason that the overall performance is a lot more successful, developing a lot additional heat for the home,” Titrington says.

Whilst the pair adores how the fantastic place spills out to the patio and down to the pool, Ashley Cullion factors to a different feature that is possibly her quite preferred. “I feel the most effective component is our bedroom suite,” she says. “It has its possess terrace with an out of doors shower.”

Resources

Landscape Architect: Traverse Landscape Architects, traversela.com

Contractor: The Grenier Group, 401-527-0524

Cabinetmaker: Jutras Woodworking, jutraswoodworking.com

Structural Engineer: Yoder & Tidwell, 401-751-2460

Far more Photographs

The family members enjoys the link from the kitchen area to the patio as effectively as 12 months-round sights to the river. “Summers are quick, but we depart the slider open in spring and tumble,” says Ashley Cullion, pictured with her partner, Josh, and their son.warren jagger
In the dwelling place, artwork by David Salle gives coloration and motion in the usually serene room. The B&B Italia sectional is from Montage in Boston.warren jagger
Thanks to the home’s pavilion-like structure, the workplace has corner windows even nevertheless it is not positioned on a significantly conclusion of the residence. European home windows all over the home offer you tilt and switch performance.warren jagger

Correction: Due to the fact of a reporter’s error, an earlier version of this tale incorrectly named a property owner. He is Josh Cullion. The World regrets the error.


Marni Elyse Katz is a standard contributor to the Globe Magazine. Send out opinions to [email protected].