Scharf Modern Mountain Home Blends Seamlessly with the Outdoors

Skyler Perry Smith

Gently put amongst hardwood trees in the Blue Ridge Mountains, the Scharf Modern Mountain Home’s exterior and inside blend seamlessly with the outdoors. On 18 acres in Asheville, North Carolina, the 4,871-sq.-foot custom made dwelling was developed by Osada Building with Mark Rudolf of Vellum Architecture + Style.

“To lessen web site disturbance while optimizing sights and daylighting, the home is oriented with the contours together the extensive axis. This produces a prolonged strategy bookended by the master suite and garage,” notes the project assertion in the Gold Nugget application.

Skyler Perry Smith

Getting advantage of the principal watch corridor of the mountains, the main living place capabilities floor-to-ceiling windows and a central screened porch that can be opened with sliding glass doors to the kitchen and eating space. Higher clerestory windows on the entrance of the household allow for light-weight to pour into the space.

The most private corner of the home, the grasp suite, is elevated around the landscape on a steel support framework. On the reverse facet of the dwelling is a three-vehicle garage, a mudroom, and a independent guest place which includes a bed room, a bathroom, a living area, and a deck. A floating staircase potential customers to a bunk room and another bed room both of those with personal baths.

Skyler Perry Smith

The contemporary type all through is complemented by purely natural stone accents, wood floors and ceilings, and soft paint colours. Clear lines and sufficient, black-framed windows invite in the beauty of the bordering nature. Dana Dollar of Nicely Appointed Household served as interior designer, Siteworks Studios planned the website and landscape, and Riverstone Structural Principles was the structural engineer.

“I particularly like the back of the property,” states one particular Gold Nugget judge. “It’s heroic and unpredicted, especially with what you just can’t see from the avenue side.”