How an “Unusable” Back Yard Was Transformed Into One Family’s Private Resort

When tasked with turning a usual Southern California yard into an oasis, the landscape designers at Kate Anne Design and style Build set about converting unusable grass slopes into rustic and practical “rooms.” With sculpted areas for animals and kids alike, the new patio—complete with an Argentine grill, constructed-in bench dining place, and firepit—is the epicenter of the client’s family lifestyle. The house owner is a grilling enthusiast who required a home suited for a everyday but refined dining practical experience. So the designers shipped calming and snug zones for non-public lounging, cooking, and engage in. A assortment of contemporary gray and black steel tones pop against weathered teak home furnishings, lending private resort vibes to the yard.

Unique product and layout decisions make the space feel thoroughly clean and cozy: Patterned turf gaps in the cement have each an aesthetic and useful use for water drainage. Higher-pressure cement with steel reinforcements was utilised to make a modern counter for the out of doors kitchen area. Even the pool has a new luster immediately after just a plaster refresh. Blending the positives of what was previously in place—like the hardscape in the vicinity of the garage—with comfortable touches like landscape lights and bistro-style illumination, Kate Anne and Ryan Gross shipped a well-developed area that doesn’t glimpse or come to feel overcrowded.


See the Total Place!

“Just after” pictures by Jeffrey Brian Riemer

 

preview for Incredible Kitchens

Q & A

House Wonderful: Did you continue to keep any features of the unique place in your overhaul?

Kate Anne Design and style Make: The existing landing, stairs, and railing off the residing area was presently so wonderful and blended with the architecture so effectively. We modified the railing slightly to do the job with the new flows as you enter the patio place from the stairs. The pool just received a plaster refresh.

HB: What was the biggest challenge throughout the renovation?

KADB: Operating with the organic grade of the property and building it feel leveled within a tight space—while retaining right drainage. Due to the fact we made a decision to work with so many ‘rooms’ inside the yard, the wise use of area and content selections was a top rated precedence for us. We required to preserve the garden sensation open up, smooth, and all-natural devoid of staying cramped.

HB: The very best alternative?

KADB: For the outside kitchen, we experienced to get clever in producing a way to have a slender concrete counter fairly than the typical 4” thick bulky cement counters that are so popular. We had to use substantial-pressure cement and a lot of steel reinforcement inside of the cement. We also had to get very inventive with the website drainage in the rear, as we were being dealing with these types of tight spaces the use of turf gaps in the cement served a twin objective in supporting tremendously with drainage devoid of want for a roller coaster of slopes to patio drains.

HB: What “zones” did you outline in the area?

KADB: We like to refer to these as “rooms” within the garden:

  1. The lawn space where we converted a portion of the driveway connecting to the rear patio parts, for use by the animals and young ones to perform
  2. The firepit lounge space with a 36” wooden-burning metal fire pit bowl
  3. The eating area with created-in bench
  4. The chaise lounge area at the base of the actions foremost down to the pool patio from the living room
  5. The grilling center, which is the nucleus of the place

HB: What is your beloved point about the finished room?

KADB: Our most loved matter about the completed place is how open it feels whilst giving so quite a few unique ‘rooms’ within the garden to love. I adore how we utilised restricted materials and recurring them all over, resulting in a completely clear, refined, rustic experience to the area.

Pictures by Jeffrey Brian Riemer jeffreybrianphoto.com


Follow House Gorgeous on Instagram.